Finnish (Suomi)Svenska (Sverige)English (United Kingdom)
Gad Leinson

Att bygga miniatyrmodeller har intresserat Gad Leinson ända sedan han var en liten pojke, och inspirerad av denna kunskap och erfarenhet beslöt Gad mycket tidigt att han ville göra karriär som guldsmed.

Gad LeinsonEfter skolan hittade Gad en praktikantplats i en guldsmedsverkstad i Helsingfors. Målmedveten och framåtsträvande som han var, nöjde han sig inte bara med kunskapen och erfarenheten från sin praktikantplats, utan hans intresse riktade sig till Israel, där guldsmedernas hemligheter hade gått i arv från fäder till söner redan i flera generationer. År 1983 spenderade Gad ett halvt år i en guldsmedsverkstad i en Kibbuts där han lärde sig grundkunskaperna. Detta följdes av ett år av intensiva studier i en guldsmedsskola i Jaffa. Den begåvade studeranden utmärkte sig och noterades och detta var vägen till att Gad blev en gesäll hos den världsberömde Victor Naamans och hans guldsmedsverkstad.

Gesälltiden i Victors verkstad var ingen lättjefull semester eller ett enda segertåg, utan dagarna var långa och disciplinen hård. Victor var en ytterst sträng och krävande lärare, och ofta slutade arbetsdagarna i tårar. Gad gav dock inte upp, för han hade beslutat att han skulle bli guldsmed, och att han ville visa såväl för sig själv som andra att han skulle lyckas. Småningom, som ett resultat av det hårda arbetet, började Victors reprimander avta och responsen blev först uppmuntrande och sedan godkännande. Som ett resultat av sin seghet, beslutsamhet och målmedvetna studier fick Gad den äran att vara en del av den Victors grupp som designade och utförde ett gåvosmycke till Nancy Reagan.

Efter 5 års arbete, återvände Gad till Finland med avsikten att grunda en egen traditionell guldsmedsverkstad i Helsingfors. GL-Koru startade sin verksamhet år 1988 på Rödbergsgatan. Verksamheten som startat i anspråkslösa utrymmen utvidgades och nya arbets- samt affärsutrymmen måste uppdateras och moderniseras. Verksamheten flyttade först till Sandviksgatan och sen till de nuvarande verksamhetsutrymmen på Kalevagatan 9 år 1993.

Gad Leinsons koncept har hela tiden varit mycket klart; att designa och tillverka personliga och högklassiga smycken till människor, som förstår att uppskatta det traditionella hantverket av en guldsmed.

 

GL-Koru i Facebook