Finnish (Suomi)Svenska (Sverige)English (United Kingdom)
Tietoa värikivistä

Safiiri ja rubiini

Safiirit ja rubiini lasketaan kuuluvaksi korundeihin, jotka ovat kemialliselta koostumukseltaan alumiinioksidia. Rubiinin punainen väri aiheutuu epäpuhtautena olevasta kromista ja raudasta ja safiirin sininen väri raudasta ja titaanista. Yleistäen voidaan sanoa, että vain sinertävän kirkkaanpunaiset korundit ("kyyhkysen veren väriset") ovat rubiineja ja kaikki muut safiireja.

dscn2114pTästä johtuen mm. erilaiset sinisen sävyiset, vaaleanpunaiset, oranssit, keltaiset, vihreät ja värittömät korundit luokitellaan safiireiksi. Timanttien väriluokituksen kaltaista virallista väriluokitusta ei korundeilla ole. Hinta määräytyy halutuimpien värisävyjen ja värin intensiivisyyden mukaan. Esimerkiksi ruiskukan väriset sinisafiirit ovat haluttuja ja siksi kalliimpia kuin hyvin tummat tai vaaleat sinisafiirit.

Korundi on timantin jälkeen kovin mineraali (timantin kovuus on Mohsin asteikolla 10, korundilla 9) ja sen käyttö on koruissa yleistä. Rubiini ja safiiri kestävät korukäytössa melko hyvin, vaikkakin ne naarmuuntuvat aikaa myöten erityisesti sormuksiin istutettuina. On huomioitava, että timantin hiontakovuus on 140 kertaa suurempi kuin korundin.

Beryllit

Smaragdi, akvamariini ja berylli kuuluvat berylli-ryhmään. Kemialliselta koostumukseltaan beryllit ovat alumiiniberylliumsilikaattia ja kovuus on Mohsin asteikolla mitattuna 7,5-8. Smaragdi on berylliryhmän arvokkain kivi. Sen syvän vihreä väri aiheutuu epäpuhtautena olevasta kromista. Smaragdit ovat usein erilaisten sulkeumien ja halkeamien samentamia. Pienessä määrin tämä ei alenna smaragdin arvoa, vaan sen katsotaan kuuluvan kiven luonteeseen.

dscn3952pAkvamariinit ovat sinisen sävyisiä beryllejä. Halutuin väri on syvän sininen. Sininen sävy aiheutuu epäpuhtautena olevasta raudasta. Akvamariinit ovat puhtaampia eli niiden läpinäkyvyys on parempi kuin smaragdilla. Berylleiksi lasketaan kuuluvaksi kaikki ne berylliryhmään kuuluvat mineraalit, jotka eivät ole vihreitä tai sinisiä. Beryllit voivat olla värittömiä tai keltaisen, vihreän tai punertavan sävyisiä.

Kaikki berylliryhmään kuuluvat jalokivet ovat hauraita ja paineelle herkkiä. Tämä tarkoittaa sitä, että sormukseen istutettuina ne ovat alttiita rikkoutumiselle, etenkin jos sormus on arkikäytössä. Sen sijaan riipuksiin, korvakoruihin ja juhlakäyttöön tarkoitettuihin sormuksiin ne soveltuvat hyvin.

Muut jalo- ja korukivet

Tilaustyönä valmistettavissa koruissa voimme käyttää myös muita jalo- ja korukiviä tai vaikkapa helmiä asiakkaan toiveen mukaisesti. Suunnitteluvaiheessa voimme hyvin antaa neuvoja erilaisten korukivien kestävyydestä ja soveltuvuudesta erilaisiin koruihin. Erityisesti tämä täytyy ottaa huomioon sormuksia suunniteltaessa.

 

GL-Koru Facebookissa