Finnish (Suomi)Svenska (Sverige)English (United Kingdom)
Diamonds

kuva6

 

Yhteistyössä Dediamin kanssa GL-Koru takaa, että myymämme timantit ovat korkealaatuisia ja eettisesti tuotettuja. Koska timanttimme tulevat ilman välikäsiä suoraan timanttipörssistä sekä hinta että laatu ovat ainutlaatuisesti kohdallaan. Yli 0,5ct kivissä on puolueettoman timanttien luokitelulaboratorion (esim GIA) laatutodistus automaattisesti mukana.

Lue lisää: www.dediam.com ja http://www.responsiblejewellery.com

 

Timanttitietoutta

Timantti on suosituin koruissa käytetty jalokivi. Sen suosio perustuu mm. ylivoimaiseen kovuuteen, eli timantti ei naarmuunnu ja menetä loistoaan toisin kuin muut jalokivet. Timantilla on myös erittäin voimakas kiilto ja suuri valontaittokyky. Näiden optisten ominaisuuksien vuoksi timantti heijastaa valoa voimakkaasti, mikä tekee siitä poikkeuksellisen jalokiven.

VäriasteikkoGIA-luokitusScan.D.N.
Harvinaisin
väritön
D
E
River
 
Harvinainen
väritön
F
G
Top
Wesselton
Väritön H Wesselton
Hieman
vivahtava
I
J
Top
Crystal
Vivahtava K
L
Top
Cape
Hieman
kellertävä
M
N
Cape
 
Kellertävä O
P
Q
R
Light
Yellow
 
 
Keltainen S-Z Yellow

Vain pieni osa timanttikaivosten timanteista on laadultaan sellaisia, että ne kelpaavat koruissa käytettaviksi jalokiviksi. Timanttien laatua ja arvoa mitataan neljän tekijän avulla, jotka ovat väri, puhtaus, paino ja hionta.

Timantteja on monen värisiä. Yleisempiä sävyjä ovat erilaiset keltaisen sävyt, jotka luokitellaan värittomien timanttien kanssa samaan joukkoon kuuluviksi. Yleensa voidaan sanoa, että mitä värittömämpi timantti sen arvokkaampi se on. Timantin värin määritys vaatii suurta ammattitaitoa, mutta "maallikonkin" on mahdollista erottaa värierot "hyvän" ja "huonon" timantin välillä. Ohessa on timantin väriluokittelua havainnollistava taulukko. Timantteja on saatavilla myös ns. "fantasiaväreissä" (esim. mustia, ruskeita, sinisiä, vihreitä ja keltaisia). Fantasiavärisille timanteille ei ole olemassa virallista väriluokittelua.

PuhtausKuvaus
FL Ei sulkeumia
eikä pintavikoja
IF Ei sulkeumia
VVS1
VVS2
Hyvin, hyvin
pieniä sulkeumia
VS1
VS2
Hyvin pieniä
sulkeumia
SI1
SI2
Pieniä
sulkeumia
P1
P2
P3
Merkittäviä
sulkeumia

Puhtaus on toinen timantin laatuun ja arvoon vaikuttava tekijä; mitä puhtaampi timantti sitä arvokkaampi se on. Timantin puhtaudella tarkoitetaan timantin sisäisen rakenteen ja hiotun pinnan täydellisyyttä. Puhtautta heikentävät halkeamat ja sulkeumat, jotka voivat erottua paljainkin silmin. Sulkeumat voivat näkyä esimerkiksi selvästi havaittavina mustina pisteinä. Timanttia pidetään "puhtaana" jos asiantuntija ei näe 10x suurentavalla luupilla timantin rakenteessa mitään virheitä. Sulkeumat ja halkeamat heikentävät timantin loistoa ja kestävyyttä. Ohessa on timantin puhtausluokittelua havainnollistava taulukko.

Timantin kokoa mitataan karaattipainolla, ei fyysisen koon mukaan esimerkiksi millimetreissä. Yksi karaatti on 200 mg eli 0,2 g ja 1 karaatin painoisen briljanttihiotun timantin halkaisija on noin 6,5 mm. Vastaavasti 0,10 karaatin painoisen timantin halkaisija on noin 3 mm ja 0,01 karaatin painoisen timantin halkaisija noin 1,3 mm.

Hionta vaikuttaa timantin loistoon ja arvoon; heikko hionta voi alentaa timantin arvoa merkittävästi, etenkin suurempien kivien kohdalla. Timantin hiontaa arvioitaessa otetaan huomioon mm. tarkkuus, symmetria, muoto ja mittasuhteet.

Erilaisista hiontamuodoista pyöreä briljanttihionta on selvästi yleisin. Myös neliön muotoinen princess-hionta ja suorakaiteen muotoinen baquette-hionta ovat yleistyneet selvästi. Tämän lisäksi on useita muitakin hiontamuotoja mm. soikiohionta, päärynä- eli pendeloguehionta ja markiisi- eli navettehionta. Myös erilaisia erikoishiontoja on tarjolla. Timantteja voidaan esimerkiksi hioa myös sydämen muotoon.

Lisätietoa timanteista täältä.

 

GL-Koru on Facebook